| Ψάχνοντας τους τόπους. |
|
|
Η ιδιομορφία του βυθού στον Κορινθιακό με τα απότομα βάθη των ρηγμάτων τον κάνει ιδιαίτερα πλούσιο σε αλιεύματα........... Η δυνατότητα των ψαριών να μεταναστεύουν σε βάθη που δεν επιτρέπουν στα μεγάλα αλιευτικά μέσα να τα ενοχλήσουν, δίνουν την δυνατότητα σε εμάς που ασχολούμαστε με την παράκτια αλιεία, να έχουμε καλά αποτελέσματα αν ασχοληθούμε λίγο παραπάνω.Με δυνατή δόση υπομονής και επιμονής θα ανταμειφτούμε με καθαρά ψάρια αρκεί να μην καίμε τους τόπους. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα τόπο που ξέρουμε ότι μας δίνει ψάρια να μην τον ψαρεύουμε συνέχεια, πρέπει να τον αφήνουμε να ξεκουράζετε και παράλληλα να αφήνουμε τα ψάρια απονήρευτα. Φανταστείτε σε ένα συγκεκριμένο τόπο που ψαρεύουμε συνέχεια να κάνουμε βολές με τα βαρίδια, να ρίχνουμε μαλάγρες, να χάνουμε παράμαλλα, να αφήνουμε τα ψάρια σε ορισμένες περιπτώσεις με τα αγκίστρια στο στόμα κλπ. εσείς τι κάνατε αν ήσασταν ψάρι. Θα έχετε παρατηρήσει ότι αν ψαρεύετε τελικά στον ίδιο τόπο άλλες φορές πιάνετε και άλλες όχι, αλλά σταδιακά τα ψάρια που βγάζατε στην αρχή είναι πλέον παρελθόν. Όλοι θέλουμε την βολή μας, όλοι συνηθίζουμε ένα τόπο, τον μαθαίνουμε αρκετά καλά, μαθαίνουμε τις συνήθειες των ψαριών προσαρμόζοντας ανάλογα τον τρόπο και τα δολώματα που αρέσουν στους κατοίκους του βυθού. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στο να μην εξελισσόμαστε σε διάφορες τεχνικές ψαρέματος, διάφορα είδη αρματωσιών, διάφορα δολώματα και γενικά χάνουμε το ενδιαφέρον μας. Το ψάρεμα είναι χόμπι που έχει ενδιαφέρον αν είμαστε από εκείνους που τους αρέσει το ψάξιμο σε όλες του τις φάσεις. Οι ψαγμένοι θα δοκιμάσουν τα πάντα, θα γνωρίσουν νέους τόπους, θα αποκομίσουν εμπειρίες, θα πειραματιστούν σε νέα προϊόντα, νέες τεχνικές και γενικά θα είναι στην πρίζα. Φανταστείτε τον προγραμματισμό ψαρευτικής περιπέτειας σε ένα άγνωστο τόπο και ένα σε ένα τόπο που ήδη γνωρίζουμε καλά. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε την δυνατότητα να ψαχτούμε, να γνωρίσουμε άγνωστες γωνιές της πανέμορφης χώρας που ζούμε και μετά πως θα επιτύχουμε μια καλή ψαριά. Στην δεύτερη περίπτωση όλα εύκολα γνωστά δίχως ενδιαφέροντα. Το άγνωστο πάντα άρεσε και αρέσει σε όλους, το ψάρεμα είναι ένα είδος που ποτέ δεν θα μας αφήσει αδιάφορους αν δεν αδιαφορήσουμε εμείς οι ίδιοι, μην κάνετε βαρετά τα ψαρέματος σας, δώστε την δυνατότητα σε εσάς να περάσετε τον χρόνο σας με ενδιαφέρον. Ένα φιλαράκι που ψαρεύουμε μαζί στο εξοχικό έχει φάει το κόλλημα, δεν πάει πουθενά ψαρεύοντας μόνο εκεί, γκρινιάζοντας συνέχεια ότι ο τόπος είναι καταραμένος και δεν έχει ψάρια. Τις περισσότερες φορές που προσπάθησα να τον πείσω να ψαρέψει μαζί μου λίγο ποιο κάτω η ποιο πάνω αρνήθηκε, άλλες, ελάχιστες ήρθε μαζί και στην μια ώρα είχε φύγει. Η συνήθεια να είναι στον χώρο του και ας μην πιάνει τίποτα ήταν δυνατότερη από εκείνη του άγνωστου. Βλέποντας με πάντα να φέρνω ψάρια, το μόνο που λέει είναι η κωλοφαρδία μου, αγνοώντας την προσπάθεια μου που κάνω αλλάζοντας δολώματα, αρματωσιές, μακρινές κοντινές βολές, και γενικά το ψάξιμο της περιοχής να βρω τα ψάρια. Δεν λέω ότι δεν έχουμε και αποτυχίες αλλά ψάχνοντας κάπου θα τα πετύχεις, τις προάλλες είχε έρθει μαζί με ένα άλλο φίλο και ενώ είχαμε φάει π@π@ρα επί τρείς ώρες έφυγε. Η όλη μαγεία της αναμονής απολαμβάνοντας την θάλασσα σκεπτόμενος πως θα τα καταφέρω να τα κοροϊδέψω δεν πληρώνετε με τίποτα. Τα ψάρια όμως ήρθαν αργότερα και μας έδωσαν καλές δόσεις αδρεναλίνης με τους οπτικούς να καρφώνονται με δύναμη στους οδηγούς. Άλλες φορές μόνος μου απολαμβάνω την όλη διαδικασία, το στήσιμο ψαρευτικών εργαλείων, κατασκευή αρματωσιών στο τραπεζάκι δίπλα στην θάλασσα, το καφεδάκι μου, την μουσική, όλα έχουν αξία και πρέπει να χαίρεσαι την κάθε στιγμή, μέρα που περνά δεν ξαναπερνά.
Tracer |