Μια καταπληκτική προσχεδιασμένη βόλτα στη διήμερη διαμονή μας στη Σόφια.
Η βόλτα μας είχε στόχο το Beklemeto Pass, επίσης γνωστό ως Pass Troyan, είναι ένα ορεινό πέρασμα σε υψόμετρο 1.520 μ. πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, στα Βαλκανικά βουνά της Βουλγαρίας.
Το πέρασμα περνάει από το δρόμο 35, ο δρόμος πέρα από το πάσσο που συνδέει τη Τρόιαν και το Καρνάρε, ήταν η Ρωμαϊκή Via Trayana, (οδός Τραϊανού).
Εδώ ανηφορίζουμε το pass, ανάλογα με τις στροφές, βλέπουμε το μνημείο να δεσπόζει επιβλητικά στη κορυφή.
Το όνομα της περιοχής έχει τουρκική καταγωγή και σημαίνει φρουρά, ένας πύργος φύλαξης πιθανότατα βρισκόταν εκεί στο παρελθόν.
Στη κορυφή υπάρχει επίσης ένα χιονοδρομικό κέντρο.
Ο δρόμος αυτός, εξακολουθεί να είναι ένας καθαρά μοτοσικλετιστικός με σχετικά πολύ καλή άσφαλτο, όπου, η άντληση αδρεναλίνης είναι σίγουρη.
Κοντά στο πέρασμα λοιπόν, υπάρχει το μνημείο, αφιερωμένο στον απελευθερωτικό αγώνα των Βουλγάρων, στην κορυφή του Γοραλτέπε.
Η καμάρα του μνημείου σηματοδοτεί το κατόρθωμα των ρωσικών στρατιωτών.
Η αψίδα τελικά, μνημονεύει την 100ή επέτειο από την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την οθωμανική αυτοκρατορία, κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο (1877-1878).
Επάνω υπάρχουν συνθέσεις γλυπτικής ύψους 7 μέτρων από τον Velichko Minekov, οι οποίες, συμβολίζουν τα κατορθώματα του στρατηγού Kartsov, ο οποίος διέταξε τον ρωσικό στρατό κατά τη μάχη της νίκης το 1878.
Στον ψυχρό Ιανουάριο του 1878, η ρωσική φρουρά επιτίθεται στο πέρασμα, παρά το βαθύ χιόνι και τον ψυχρό καιρό, τελικά κατέκτησαν το πέρασμα.
Έτσι το μνημείο ύψους 37 μ. αφιερωμένο στη βουλγαρικο-ρωσική αδελφότητα όπλων κτίστηκε εδώ και βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο.
Η κορυφή του μνημείου είναι σε ένα σημείο που προσφέρει απίστευτη θέα σε όλες τις κατευθύνσεις.
Το μνημείο είναι επίσης αφιερωμένο στη βουλγαρική-ρωσική αδελφότητα όπλων. Η βόρεια πλευρά είναι το έτος 1878, νότος 1944: το έτος της «δεύτερης απελευθέρωσης» της Βουλγαρίας από τον ρωσικό στρατό, κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Motorcycle: https://www.ktm.com/gr/

Φωτογραφικά: https://aa-digitalphoto.gr/

Video: Sony Action Cam 4K FDR-X3000

Κάμερα: Sony a6500

Drone DJI Mavic air

Ρούχα: https://www.navygreen-eshop.gr/

Παπούτσια: https://www.facebook.com/salomonhellas.com

Εξοπλισμός μοτοσικλέτας, κράνη: http://baxevanismoto.com

Εξοπλισμός Outdoor: https://www.polo.gr/outdoor/

Λάστιχα: https://www.tyreshop.gr/

Φίλτρα αέρος, αξεσουάρ κλπ.: https://www.dnafilters.com/

ο καφές μας: https://www.dritsascoffee.gr/home-image-2-2/