Μικρασσιάτικη καταγωγή από τη μια γιαγιά και Σαντορινιότικη από την άλλη γιαγιά.

Μεγάλωσα με την γιαγιά μου την Μικρασιάτισσα, με πρόσεχε και την πρόσεχα αφού και οι δυο γονείς μου εργαζόντουσαν.

Οι μυρωδιές της κουζίνας μου έμειναν ανεξίτηλες μέσα μου, (έλα βρε, θα σου κάνω γκιοζλεμέδες), αυτά τα τυροπιτάρια της όμως, με έκαναν χοντρό, χαχαχαχα.

Είναι μια παραδοσιακή συνταγή που την έφεραν οι Μικρασιάτισσες νοικοκυρές όταν εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους.

Εκεί  μέσα στους μπόγους τους απ’ απέναντι έφεραν άλλες κουλτούρες και γεύσεις.

Η λέξη Gözleme προέρχεται από τη λέξη goz – μάτι, στην τούρκικη γλώσσα και σημαίνει φουσκάλες, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, η ζύμη πετάει αυτά τα «μάτια» (φουσκάλες) και είναι ξεροψημένα.

Είναι μια κλασική και γενικά χαμηλού κόστους συνταγή, μια πολύ γευστική πίτα με απλά υλικά, που ψήνετε σε μαντεμένια πλάκα, η καυτό τηγάνι δίχως λάδι.

Το μυστικό είναι στο άνοιγμα του φύλλου, το οποίο πρέπει να είναι πολύ λεπτό, ώστε να ψηθεί γρήγορα και γέμιση που εσείς αποφασίζετε, η αγαπημένη μου είναι αυτή που σας έκανα, με φέτα, δυόσμο και αυγά.

Εκεί είχαν βασικά ένα θολωτό σκεύος τύπου Wok ποιο πλατύ και ρηχό ώστε να διευκολύνει το ψήσιμο που βασικά ήταν γκάζι.

Πως θα φτιάξετε τα απίθανα γκιοζλεμέ

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, το ξύδι, το λάδι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα έως να σφίξει. Τώρα με τα χέρια πλέον, πλάθουμε καλά το ζυμάρι μας και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα σκεπασμένο με πετσέτα.

Στη συνέχεια αλευρώνουμε τον πάγκο μας με αλεύρι και αρχίζουμε να κόβουμε από την ζύμη κομμάτια τα οποία πλάθουμε με ένα μπλάστρι έτσι, ώσπου να γίνουν πολύ λεπτά.

Βάζουμε την γέμιση και κλείνουμε καλά την γέμιση μέσα, ώστε να μην μας φύγει κατά την διάρκεια ψησίματος.

Τα βάζουμε στο καυτό καλά τηγάνι και τα γυρνάμε όταν αρχίζουν να ψήνονται, προσωπικά τα αλείφω με λιωμένο βούτυρο στα ξεροκαμένα.

 

Για τη ζύμη θα χρειαστείτε:

500 γρ αλεύρι

250 μλ νερό

3 κουταλιές λάδι

1 κουταλιά ξύδι

1 κουταλιά σούπας αλάτι

Για τη γέμιση:

400 γρ φέτα τριμμένη

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

2 αυγά

Στο τηγάνι:

60 γρ λιωμένο βούτυρο, που αλείφουμε τα ξεροψημένα