Τα πάντα όλα όσα, θα έπρεπε να έχουμε μαζί μας

Ένας πλήρης οδηγός, που θα βοηθήσει όλους όσους ταξιδεύουν η θέλουν να ταξιδέψουν σε μικτές διαδρομές, η πολύχρονη εμπειρία σε ταξίδια στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και σε πολύ μακρύτερα εξωτερικού, με έβαλε να γράψω και να τα μοιραστώ μαζί σας.

Είναι στιγμές που θέλεις να ταξιδεύεις, να οδηγείς, θέλοντας να ξεφύγεις από την καθημερινότητα, η μοτοσικλέτα είναι ένα μέσο διαφυγής.

Εδώ έρχονται πολλά να μπουν ανάμεσα σε ένα ταξίδι περιπέτειας, ένα ταξίδι εξωτερικού και μια απλή μονοήμερη βόλτα. Έτσι στα ταξίδια περιπέτειας η adventure tours, ζητάς τον απόλυτο εξοπλισμό, ώστε να μην βρίζεις την ώρα και την στιγμή, που αποφάσισες να το κάνεις.

Όταν λέμε το εννοούμε adventure tours, όπου οι καταστάσεις είναι ιδιαίτερες, σε αυτά τα ταξίδια, έχεις πολλούς παράγοντες να αντιμετωπίσεις, χωμάτινες διαδρομές, άλλοτε με πολύ σκόνη και ζέστη, και άλλοτε λάσπη, χιόνι, με ομίχλη και κρύο. Υπάρχουν και οι ιδανικές συνθήκες, για τις οποίες δεν θα ασχοληθώ, διότι τότε όλα πάνε καλά.

Στις δύσκολες συνθήκες, τον λόγο έχει ο εξοπλισμός μας, (και δεν γράφω για την μοτοσικλέτα μας, η οποία θα πρέπει να είναι σε άψογη κατάσταση, αλλά παράλληλα, θα πρέπει να έχουμε και γνώση, των βασικών της αναγκών) πάμε λοιπόν, στα ρούχα ειδικά, θα πρέπει να είναι σε γενικά άριστη κατάσταση, το κράνος μας το ιδανικό για την εκάστοτε χρήση, καθαρό εσωτερικά, να μην βρωμάει και μας χαλάει την διάθεση, η ζελατίνα, καθαρή και αγρατζούνιστη, ώστε να έχουμε την απόλυτη ορατότητα. Οι μπότες μας να είναι σε άψογη κατάσταση, καθαρές, περασμένες με αλοιφή η λίπος ειδικό, για μερική αδιαβροχοποίηση, εάν δεν είναι αδιάβροχες. Τα γάντια μας επίσης να είναι άνετα, αλλά όχι μεγάλα, διότι διπλώνουν και κουράζουν στο ταξίδι.

Κράνος

Ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μοτοσικλετιστή και σωτήριο σε ατύχημα, το κεφάλι μας δεν μπαίνει σε γύψο!! Έχω 2 διαφορετικά, ένα adventure και ένα flip up, ανοιγόμενο δηλαδή που είναι γενικά πολύ βολικό. Βασικά μην λυπηθείτε να χαλάσετε λεφτά για το κράνος, ίσως ο βασικότερος εξοπλισμός.

 Ρουχισμός

Εδώ τα πράγματα αλλάζουν και δεν συμβιβαζόμαστε με φθηνές κατασκευές, τα ρούχα, πρέπει να άριστης ποιότητας και αντοχής. Προτιμώ τα τεσσάρων εποχών, δηλαδή ιδανικά για τον βαρύ χειμώνα, την άνοιξη και το καλοκαίρι, με προσθαφαιρέσεις σε επενδύσεις, που έχουν εσωτερικά. Επίσης το καλοκαίρι, ειδικά για τις συνθήκες στην Ελλάδα, να έχουν διάφορα σημεία με εξαερισμό, ώστε να είναι δροσερά στα ταξίδια μας.

Τα γάντια πάλι είναι ένα δύσκολο θέμα και έχει να κάνει με όλα όσα εμείς θέλουμε, βασικά και εδώ έχω 4 διαφορετικά, 2 ελαφριά και 2 αδιάβροχα από τα οποία το ένα για πολύ κρύο.

Ισοθερμικά, τα απαραίτητα κατά τους χειμερινούς μήνες ώστε να μας κρατάνε ζεστούς, πρέπει να είναι εφαρμοστά όπως και τα υπόλοιπα ρούχα, ώστε να μη δείχνουμε σαν μπαλόνι και ούτε να μας δυσκολεύουν σε κινήσεις.

Κάλτσες πολλών ειδών, αλλά ιδανικές τον Χειμώνα είναι οι αδιάβροχες, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε, στα ειδικά καταστήματα με αξεσουάρ μοτοσικλέτας

Μπότες, εδώ είναι ποιο περίπλοκα, σε adventure διαδρομές δεν διαπραγματεύεσαι με τίποτα λιγότερο από Enduro – dual sport όπου θα έχεις την απόλυτη προστασία στη στραβή. Γενικής χρήσης πας στις μπότες τουρισμού με αδιαβροχοποίηση και τελείωσες για τον χειμώνα, γιατί το καλοκαίρι που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες  πρέπει να ψαχτείς λιγάκι.

Αδιάβροχα καλής ποιότητας θα σας σώσουν από τις βροχές, τα φθηνότερα θα σας ταλαιπωρήσουν και θα είσαστε δυστυχώς μούσκεμα έως τον προορισμό σας.

Ρούχα απλά για όταν φθάσετε στον προορισμό σας, θα τα χρειαστείτε όπως και ένα ζευγάρι παπούτσια για τις βόλτες σας.

Φωτογραφικά

Εδώ είναι η μεγάλη πληγή, τι ταξίδι adventure η απλό θα είναι αυτό, όταν δεν έχουμε μαζί μας φωτογραφική μηχανή και video. Ειδικά, για εμένα, που είμαι λάτρης της φωτογραφίας, είναι μεγάλο πρόβλημα. Ίσως και να είναι περισσότερα τα φωτογραφικά, από τον υπόλοιπο εξοπλισμό, σώματα, φακοί, κλπ. τα οποία, θα πρέπει να έχουν τον δικό τους ασφαλή τρόπο μεταφοράς. Έτσι λοιπόν, οι ειδικές τσάντες, σακίδια, για φωτογραφικές μηχανές, είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος, ώστε να μεταφέρουμε τον αγαπημένο μας εξοπλισμό παντού. Η σωστότερη δε θέση για αυτά, δεν είναι άλλος από το tank bag, ειδικά διαμορφωμένο με αφρολέξ από φωτογραφική τσάντα. Από την άλλη εδώ ο εξοπλισμός είναι βαρύς για ειδικές λήψεις με τηλεφακούς και σίγουρα ένα ευρυγώνιο, αυτά βέβαια είναι προαιρετικά, για τρελαμένους, υπάρχουν και πολύ μικρότερες σε όγκο φωτογραφικές, που κάνουν την φωτογράφιση παιχνίδι.

Action cam, προσοχή όταν έχει κρύο διότι αρχίζουν να θολώνουν όταν υπάρχει εξωτερική θήκη, εκεί θα χρειαστούμε τα αντιθολωτικά φύλλα, προτιμούμε αυτές που έχουν κάποιο τηλεχειριστήριο όπου ανοίγει και κλείνει, ρυθμίζουμε και παράλληλα βλέπουμε τι τραβάμε.

Προσαρμοσμένη στο κράνος, η σε άλλο σημείο, έχω σίγουρα τα πλάνα, που δεν θα ήθελα να χάσω.

Drone, εδώ σας έχω την έκπληξη για όσους δεν γνωρίζουν, SPARK, μικρό με απίστευτη ποιότητα, χωράει παντού, και κάνετε τα πάντα.

Camping

εδώ είναι τα δύσκολα, αφού όλα αυτά θα πρέπει να φορτωθούν στη μοτοσικλέτα μας, τα βασικά λοιπόν είναι το βάρος και ο όγκος.

Σκηνή, καλοκαιρινή, χειμωνιάτική, 4 εποχών, πολλές επιλογές για όλα τα βαλάντια, η επώνυμη είναι συνήθως και η ποιο ακριβή, κερδίζουμε όμως βάρος και αδιαβροχοποίηση σωστή υπάρχουν και οι VFM ψάξτε το.

Πασαλάκια, εκτός αυτά που έχει η σκηνή μας καλό είναι και μερικά για σκληρό έδαφος και άμμου τα φαρδιά

Ματσόλα, ειδική με λάστιχο να μην στραβώνουν τα πασαλάκια μας

Υπνόσακος τα ίδια με τις σκηνές ότι πληρώνεις παίρνεις

Αυτοφούσκωτο υπόστρωμα αδιαφιλονίκητο, έχει τον βασικότερο ρόλο και το βρίσκεις σε καλή τιμή

Καρέκλα, εδώ να δεις, από πολύ μικρές έως πολυθρόνες, γενικά το βάρος τους είναι ελαφρύ και στις μεγάλες, απλά έχουν μεγαλύτερο όγκο.

Είδη εστίασης, τι camping είναι αυτό όταν δεν έχεις να πιείς ένα ζεστό καφέ η ρόφημα, άντε και να φτειάξεις και μια μακαρονάδα, έως εδώ καλά, με ελάχιστα χρήματα παίρνετε ένα σύστημα με γκάζι και τελειώνετε. Στα ποιο εξιδεικευμένα και απαιτητικά όμως σε βάρος και ποιότητα, ανεβάζετε τον πήχη και κάνετε ότι θέλετε.

Τραπέζι, καλά ένα τραπεζάκι δεν το χρειάζεστε? διάφορα και πολλά πλέον, σε διάφορες μορφές και τιμές, θα σας δώσουν τη λύση σε αυτό που ζητάτε.

Αιώρα, που πας καημένε δίχως αυτή, πιθανόν να σε κοιμίσει κιόλας, είναι πολύ μικρές από υλικό αλεξιπτώτων, αντοχή σε πολλά κιλά και χωράνε παντού.

Αδιάβροχο κάλυμμα, το χρησιμοποιούμε κάτω από τη σκηνή μας ώστε να είναι καθαρή όταν την μαζεύουμε, μας βοηθάει δε όταν την στήνουμε πάνω σε χώματα η λάσπες ώστε να έχουμε καθαρά τα παπούτσια μας κλπ. και μια τέντα από επάνω, για να καθόμαστε έξω από τη σκηνή μας στον ήλιο η βροχή.

Σχοινί, απαραίτητο θα το χρησιμοποιήσετε παντού, να απλώστε μια πετσέτα, να κρεμάσετε μια μπλούζα κλπ.  μην ξεχάσετε τα μανταλάκια.

Θερμός, για κρύο η ζεστή θα σας κάνει τη ζωή ευχάριστη.

Τα απαραίτητα για καφέδες υλικά μην ξεχάσετε, όσα δεν αναφέρονται υπάρχουν στα άλλα που έτσι και αλλιώς έχουμε μαζί μας και θα δείτε παρακάτω


 Gadget + απαραίτητα

Εδώ είναι μια μεγάλη ποικιλία από διάφορα αξεσουάρ, που καλό είναι να τα έχουμε μαζί, αν και τις περισσότερες φορές, δεν τα χρησιμοποιούμε. Όταν όμως έρθει η ανάγκη και μας λείπουν δημιουργούν πολλά προβλήματα σε εμάς και τους συνταξιδιώτες μας.

Ας δούμε ορισμένα που θεωρώ απαραίτητα:
1) GPS, πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι, σε κάθε είδους μοτοσικλέτα που ταξιδεύει, πόσο μάλλον για εκείνους, που είναι adventure και προσπαθούν να εξερευνήσουν κάθε σπιθαμή, εννοείτε ότι πάντα έχουμε χάρτη ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
2) Φαρμακείο, Θεός φυλάξει λέμε, τι να κάνει ο Θεός, όταν δεν είμαστε έτοιμοι για όλα και να έχουμε τα απαραίτητα μαζί μας. Σε ένα Φαρμακείο, θα σας βοηθήσουν ώστε να πάρετε τα απαραίτητα.
3) Σετ επισκευής ελαστικών, εύκολα με τα tubeless, ποιο σύνθετο εκείνο, που όσοι έχουν σαμπρέλες, χρειάζονται επιπλέον σαμπρέλα και τους λεβιέδες, για την εξαγωγή του ελαστικού. Όταν είχα μοτοσικλέτα με σαμπρέλα, προτιμούσα εκείνες του motocross, που είναι ποιο ανθεκτικές και χονδρές με αντοχή στις πέτρες.
4) Ιμάντες στήριξης των σακιδίων μας, με ελαστικό ιμάντα, που τους προτιμώ, ώστε να μην πληγώνω, ούτε το σακίδιο, ούτε ορισμένα αντικείμενα εύθραυστα, που πιθανόν να έχω μαζί μου.
5) Φακός, πολλά τα είδη και η επιλογή δική σας, ανάλογα με την χρήση που θέλετε να κάνετε, προτιμούμε τους Led για καλύτερη απόδοση και οικονομία στις μπαταρίες.

6) Βαλίτσες πλαϊνές, τεράστια ποικιλία από υφασμάτινες, πλαστικές και αλουμινένιες, όπου θεωρούνται οι κορυφαίες, στον ταξιδιώτη μοτοσικλετιστή.

7) Σακίδια, εύκολα, σχετικά φθηνά σε σύγκριση με βαλίτσες, τα τοποθετούμε στη πίσω σέλα, η στη σχάρα μας, εάν έχουμε συνεπιβάτη
8) Προαιρετικά ένα μικρό laptop, ώστε να γράφετε τα απομνημονεύματα σας και να αδειάζετε τις φωτογραφίες σας. Τα καινούργια τα multi book  έχουν μπαταρία για 7-8 ώρες
9) Ένα πολυεργαλείο με κόφτη, ψαλίδι, σουγιά κλπ.

10) Μουσική τα πλέον γνωστά σε όλους μας φορητά ηχεία με Bluetooth μας κάνουν τη ζωή εύκολη αφού έχουν διάρκεια έως 24 ώρες, φορτίζουν με usb, και έχουν απίστευτη ποιότητα ήχου.

 

Μοτοσικλέτα

Βασική προτίμηση μου τα on off, θα σε πάνε παντού εκτός από τις καφετέριες που κατά κύριο λόγο πάνε. Πρώτον πρέπει να τη φέρουμε στα μέτρα μας, από τις μανέτες και τα χειριστήρια, έως τις ταχύτητες και το φρένο, από το ύψος της σέλας σε όσες ρυθμίζονται, μέχρι και τις αναρτήσεις ανάλογα με το βάρος, εάν δεν είναι ηλεκτρονικές. Ειδικά, όταν δεν την έχετε ξανά οδηγήσει σε χώμα, με μπότες enduro, καλό είναι να την δοκιμάσετε πρώτα με ασφάλεια, ειδικά τα φρένα ώστε να δείτε το πως σταματάει σε σύγκριση με την άσφαλτο. Εάν κάνετε αλλαγή ελαστικών, σε ποιο χωμάτινα, θα πρέπει να προσαρμοστείτε στην άσφαλτο, σε χαμηλότερες κατά πολύ ταχύτητες, αλλά θα αποζημιωθείτε, σε χωμάτινες διαδρομές. Off road μοτοσικλέτες υπάρχουν πολλές, όλες είναι αρκετά καλές και έχει να κάνει με το γούστο του καθενός, άλλες πηγαίνουν καλύτερα στο χώμα, άλλες στην άσφαλτο, αλλά όλες, έχουν πλέον όλα τα καλούδια, ώστε να μην αφήσουν κανένα, παραπονεμένο.

Φτειάξτε ένα μόνιμο κατάλογο, με όλα όσα πρέπει να παίρνετε μαζί σας, έτσι πριν από κάθε ταξίδι τσεκάροντας, βλέπετε εάν έχετε ξεχάσει τίποτα.

 

Καλά ταξίδια

Tracer