Το Salina Turda είναι ένα αλατωρυχείο που βρίσκεται στην περιοχή  της πόλης Turda στη Ρουμανία, σε απόσταση μόλις 150 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Σιμπίου. Σε μονοήμερη βόλτα από το ξενοδοχείο μας λοιπόν,  έτοιμοι να κατέβουμε στα έγκατα της γης.
Το 2008 ανακαινίστηκε και μετετράπη σε ένα από τα δημοφιλέστερα της Ρουμανίας προσελκύοντας εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Το Salina Turda αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ορυχεία αλατιού στην Τρανσυλβανία της κεντρικής Ρουμανίας. Είναι γνωστό από τους αρχαίους χρόνους και τέθηκε σε λειτουργία για υπόγειες εργασίες κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου.
Σήμερα, οι επισκέπτες θα χρειαστεί να κατέβουν περίπου 120 μέτρα κάτω από τη γη, άλλοι από τα γλιστερά σκαλοπάτια και άλλοι που έχουν υπομονή από το ασανσέρ, αλλά το θέαμα που θα δουν θα τους αποζημιώσει με το παραπάνω. Το εσωτερικό του διατηρεί τη σταθερή θερμοκρασία των 12 βαθμών Κελσίου έχοντας υγρασία 80%, με σχεδόν απόλυτη απουσία βακτηρίων, καθιστώντας έτσι το μοναδικό μικρόκλιμα και ελκυστικό προορισμό για όσους πάσχουν από αλλεργικές νόσους του αναπνευστικού .
Σαν επισκέπτες γνωρίσαμε από κοντά την ιστορία αυτού του ορυχείου, αλλά και θα διασκεδάσαμε βλέποντας το καρουζέλ και εκείνους που έκαναν βαρκάδα στο υπόγειο ορυχείο με τους εντυπωσιακούς του σταλαγμίτες. Ο χώρος περιλαμβάνει επίσης ειδικά μηχανήματα εξόρυξης και είναι  ένας παράδεισος για φωτογραφίες, με ειδικούς φωτισμούς, κ.α με στόχο να σας εντυπωσιάσουν.
Στα 50 περίπου μέτρα βάθος θα δείτε γήπεδα μίνι γκολφ, μπάσκετ, ένα αμφιθέατρο, αίθουσα μπόουλινγκ, μπιλιάρδου και πινγκ πονγκ !
Το Salina Turda κατατάσσεται στους εικοσιδύο (22) κορυφαίους θεαματικούς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, βάλτε το στους προορισμούς σας.

 

Biertan

Και μετά στο χωριό Biertan, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο το 1283, φιλοξενεί δε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά μεσαιωνικά οχυρά της Τρανσυλβανίας. Περιτριγυρισμένο από γραφικά δρομάκια και αμπελώνες, ο οχυρωμένος ναός του 15ου αιώνα στο Biertan, βρίσκεται ψηλά σε ένα λόφο στο κέντρο του χωριού.
Ζευγάρια που ζήτησαν διαζύγιο ήταν κλειδωμένα στον Πύργο των Φυλακών για δύο εβδομάδες. Μοιράζοντας ένα σετ μαχαιροπίρου και ένα κρεβάτι, το ζευγάρι έπρεπε να πάρει την τελική απόφαση. Σε 400 χρόνια, μόνο ένα ζευγάρι αποφάσισε αργότερα να ξεπεράσει το διαζύγιο! Το οχυρό – εκκλησία Biertan είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.