Μετά το διάσημο Transfagarasan, “ο καλύτερος δρόμος στον κόσμο” όπως το ονόμασε ο Jeremy Clarkson της Top Gear, είναι η Transalpina, που βρισκόταν ήδη στο δρόμο μας.
Και ήμουν έτοιμος για περισσότερα από 150 χιλιόμετρα απόλαυσης.

Βόρεια λοιπόν μέσα στα Καρπάθια όρη.

Είναι λίγο τουριστικό βέβαια για το γούστο μας, αλλά όταν ανακαλύψετε και δείτε αυτό το περιβάλλον, είναι προφανές γιατί είναι, από τα ομορφότερα περάσματα. Είτε πρόκειται για το υπέροχο τοπίο, είτε πρόκειται για την υπέροχη άσφαλτο, είτε πρόκειται για το ατελείωτο στροφιλίκι του δρόμου προς την κορυφή: όλα είναι απλώς … wow.

Τα χρώματα και οι εικόνες είναι εκπληκτικές, πράσινο, καφέ με μπλε ουρανό, μια βόλτα, μια μαγεία ο αέρας εδώ είναι αλλιώς. Το στροφιλίκι προς τα πάνω και προς τα κάτω, όπως και να το κάνουμε, οδηγεί σε έκκριση αδρεναλίνης.

Ακόμα και τώρα αξίζει να γίνει καρτ ποστάλ, εδώ μάλλον, είναι ο παράδεισος του μοτοσικλετιστή .

 

Μια ειρηνική μάχη με την άσφαλτο και ο δρόμος περιστρέφεται κατά μήκος της οροσειράς των Καρπαθίων. Απολαμβάνουμε αυτές τις στιγμές στον ήλιο, οι οποίες είναι σπάνιες εδώ, όπως οι περισσότερες ορεινές διαδρομές σε υψόμετρα, τα σύννεφα, έχουν κολλήσει ενάντια στην αυξανόμενη βουνοπλαγιά.

Η ενδοχώρα είναι ζεστή, υγρή και συχνά γκρίζα, ακόμα και μέρη όπως το Σιμπίου που είναι ψηλότερα, ο καιρός είναι μαζί μας τουλάχιστον σήμερα.

Τα Σιμπίου, Μπρασόβ,  πρέπει να βρίσκονται στη λίστα ταξιδιών σας εδώ.

Λίμνες και ποτάμια, παντού πράσινο που συνοδεύουν τον δρόμο μας, ατελείωτες στροφές και άψογη άσφαλτο. Το ταξίδι αυτό το είχα σχεδιάσει καιρό, γνώστης της περιοχής, ελπίζω ότι, μετά από 4500 χλμ. η ομορφιά αυτή, θα μείνει μαζί μας για πάντα.

Και εξακολουθεί να υπάρχει ολόκληρος ο κόσμος για να τον  ανακαλύψετε …

Η εθνική οδός Transfagarasan μπορεί να παίρνει το μερίδιο του λέοντος στις επισκέψεις από τους τουρίστες που ταξιδεύουν στη Ρουμανία, αλλά λίγοι ταξιδιώτες συνειδητοποιούν, ότι υπάρχει ένας ακόμη υψηλότερος ορεινός δρόμος που περιμένει να το εξερευνήσουν.

Tα βουνά Parang από το Novaci έως το Sebes, είναι η εθνική οδός DC 67 όπου έχει κερδίσει πραγματικά το ψευδώνυμό, Transalpina.
Ονομάζεται επίσης ο δρόμος του βασιλιά, ο αυτοκινητόδρομος πλέον έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται για το πόσο καταπληκτικός είναι. Transalpina, ο υψηλότερος υψομετρικά δρόμος στη Ρουμανία, που διασχίζει τα βουνά Parang

Η Ιστορία της Τρανσαλπίνας

Η αληθινή ιστορία της Τρανσαλπίνας είναι στην πραγματικότητα συζητήσιμη. Μία θεωρία δηλώνει ότι ο δρόμος δημιουργήθηκε από τους Ρωμαίους ως έναν τρόπο μετακίνησης προς και από τη Σαρμίζετζουσα, την κύρια πόλη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στη Ρουμανία, η οποία εξακολουθεί να φιλοξενεί πολλά ερείπια και είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος.

Το 2007 λοιπόν, δημιουργήθηκε ένα έργο δημόσιο, που αποσκοπούσε στον εκσυγχρονισμό της Transalpina, ανοίγοντας τους δρόμους, ώστε να διευκολύνει τους τουρίστες να απολαμβάνουν την υψηλότερη εθνική οδό, της χώρας.

Θα χρειαστούν 7 χρόνια για να ολοκληρωθεί, αλλά η κατασκευή ολοκληρώθηκε τελικά, τον Απρίλιο του 2012.
Ταυτόχρονα, πολλοί άνθρωποι αμφισβήτησαν την απόφαση, καθώς ο δρόμος ήταν παλαιότερα διαθέσιμος μόνο στους αληθινούς λάτρεις του βουνού με οχήματα κατάλληλα για το περιβάλλον.

Πότε να πάτε

Ένας πιθανός επισκέπτης της Transalpina, πρέπει να θυμάται ότι ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός όλο το χρόνο. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ο αυτοκινητόδρομος είναι συνήθως κλειστός τους χειμερινούς μήνες λόγω της μεγάλης ποσότητας χιονόπτωσης και των επικίνδυνων καταστάσεων οδήγησης που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν. Με αυτό το πνεύμα, ένα άτομο που θέλει να ζήση την Transalpina σε όλο της το μεγαλείο, θα πρέπει να σχεδιάσει ένα ταξίδι στα μέσα του έτους και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά τη διάρκεια δε του φθινοπώρου, τα φυλλοβόλα δέντρα θα δουν τα φύλλα τους να αλλάζουν χρώμα, δημιουργώντας ένα απίστευτο σκηνικό με τόνους διαφορετικών αποχρώσεων πράσινου, πορτοκαλί, κίτρινου, κόκκινου και καφέ.

 Σχεδιάζοντας μια διαδρομή

Ένας οδηγός που πηγαίνει στην Transalpina, βασικά έχει δύο κύριες επιλογές για το πώς θα ήθελε να δει το δρόμο. Αν έρχεσαι από το βορρά, η καλύτερη επιλογή είναι να παραμείνεις πριν, στην πόλη του Sibiu το βράδυ και να κάνεις μια ολόκληρη ημέρα οδήγησης την άλλη. Η άλλη επιλογή είναι από το νότο και να μείνεις μια νύχτα στην περιοχή του θέρετρου Ranca πριν ξεκινήσεις το ταξίδι, έτσι βρίσκεσαι ήδη στα βουνά και ξεκινώντας από τη Ranca προς Βορά, μπορεί να είναι το καλύτερο για να απολαύσεις το τοπίο της Transalpina.

Η Transalpina, είναι ένας από τους ομορφότερους δρόμους που έχω δει στη Ρουμανία

Θα σας πω εκ των προτέρων ότι ο δρόμος είναι απλά εκπληκτικός. Η θέα από μόνη της σου δημιουργεί μια αίσθηση, ότι είσαι στην κορυφή του κόσμου και σε μια ξεκάθαρη καλοκαιρινή ημέρα όπως αυτή, ίσως κάποιος να έχει την εντύπωση ότι βλέπει όλη τη διαδρομή του Δούναβη. Την μέρα που οδηγήσαμε σε αυτή, μπορούσα να δω τις κορυφές των βουνών που βλέπονταν, πάνω από τις καταπράσινες κοιλάδες, όπου τα χωριά και οι μικρές πόλεις, έμοιαζαν σαν να είχαν κανονιστεί με το χέρι σαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.
Για να είμαι ειλικρινής, είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσεις προς τα που να κοιτάξεις: τα βουνά, κάτω τις κοιλάδες, ή απλά, να μείνεις συγκεντρωμένος στον υπέροχο δρόμο και τη απόλαυση της οδήγησης. Αυτή τη φορά το έκανα μισό μισό.
Η οδήγηση στη Transalpina μπορεί να είναι επικίνδυνη κατά καιρούς … αλλά επιτρέψτε μου να συνεχίσω και να σας γράφω  για αυτό το φανταστικό ταξίδι. Αφού έφτασα στην κορυφή, για αρκετά χιλιόμετρα, κάποιος που οδηγεί κυριολεκτικά στην κορυφή του βουνού, θα δει έναν δρόμο που ξεκάθαρα  μπορεί  ίσως να είχε σκαλισθεί στην πέτρα.
Στη συνέχεια, η κάθοδος, αρχίζει με εξίσου αρκετές φουρκέτες και εκπληκτική θέα. Μετά από μια πολύ μεγάλη διαδρομή, οι φουρκέτες είναι όλο και λιγότερες μέχρι να φτάσει κανείς στο τέλος του βουνού, όπου ο δρόμος ξεκινάει μετά από τον ποτάμι. Η οδήγηση μέσα από τα δάση, φτάνει σιγά-σιγά στην περιοχή γύρω από το Sebes και έπειτα προς to Sibiou.

Tracer