Καταπράσινο ορεινό χωριό με υπέροχη θέα και γνωστό για την νικηφόρα μάχη του Νικηταρά, επονομαζόμενου και Τουρκοφάγου, το Μάιο του 1821. Βρίσκεται στα 1050 μέτρα απέχει 25 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, 45 από το Άστρος και διαθέτει καλές τουριστικές υποδομές, με ξενώνες, ταβέρνες. Ιδανικό χωριό για Σαββατοκύριακα και τριήμερα, κατάλληλο για όσους αγαπούν τη φύση και τους περιπάτους, από το χωριό περνά το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4.

 

 

Σκαρφαλωμένο πάνω από τη δυτική όχθη στο φαράγγι του ποταμού Τάνου, στην ενδοχώρα της Κυνουρίας, η Περδικόβρυση συγκαταλέγεται σίγουρα στα πιο άγνωστα χωριά της Αρκαδίας. Ανήκει στα περίφημα Καστριτοχώρια της Κυνουρίας και μοιάζει στην κυριολεξία σαν πίνακας ζωγραφικής.

 

 

Οδηγώντας προς τη Σίταινα η μυρωδιά των αρωματικών βοτάνων μας συντροφεύει.
Στο χωριό της Σίταινας μία καταπράσινη ρεματιά χωρίζει τον οικισμό σε δύο συνοικίες, σχηματίζοντας το φαράγγι του Λούλουγγα. Το δάσος από έλατα, και πεύκα που βρίσκεται πάνω από το χωριό έχει χαρακτηρισθεί μνημείο της φύσης. Μεγάλα ξέφωτα δίνουν την ευκαιρία στον οδοιπόρο να θαυμάσει τη θέα και το ανάγλυφο της περιοχής, καθώς τα φαράγγια Σπηλάκια, Λούλουγγας και Κουτουπούς ενώνονται και σχηματίζουν το ποταμό Βρασιάτη.

Η περιπλάνηση μας συνεχίζει μέχρι την Καστάνιτσα, έναν από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου.

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μ και περιβάλλεται από το δάσος της Καστανιάς (4.000στρ.). Έχει χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενη περιοχή τύπου οικότοπου. Η Τσακώνικη αρχιτεκτονική του χωριού είναι αξιοθαύμαστη καθώς πετρόχτιστα σπίτια με στέγες από πλάκες σχιστόλιθου, τοξωτές πόρτες, ασβεστωμένοι πλακόστρωτοι δρόμοι και το Βυζαντινό κάστρο στο ύψωμα του χωριού (14ου αιώνα) κάνουν το τοπίο μοναδικό.

Ξενώνες, καφενεία και ταβέρνες προσφέρουν πλούσιο σε τοπικές γεύσεις φαγητό στο κέντρο του οικισμού.

In the villages of Parnon.
Driving towards Sitaina the smell of aromatic herbs accompanies us.
In the village of Sitaina, a green ravine divides the settlement into two districts, forming the gorge of Lulunga. The forest of firs and pines that is located above the village has been designated a monument of nature. Large clearings give the hiker the opportunity to admire the view and the relief of the area, as the gorges Spilakia, Loulougas and Koutoupous join and form the river Vrasiatis.

Our wandering continues to Kastanitsa, one of the most beautiful traditional settlements of the Peloponnese.

The village is located at an altitude of 840 m and is surrounded by the forest of Kastania (4,000 sq. m.). It has been designated as a habitat-type protected area. The Tsakonian architecture of the village is admirable as stone-built houses with slate roofs, arched doorways, whitewashed paved streets and the Byzantine castle on the hill of the village (14th century) make the landscape unique.

Guesthouses, cafes and taverns offer food rich in local flavors in the center of the settlement.

 

Το ταξιδιωτικό έγινε με το νέο Triumph Tiger 1200 Explorer!

Camera – insta 360 X3

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ
Ο Πλάτανος, το πανέμορφο Κυνουριακό χωριό, είναι χττισμένος στη βορειοανατολική, καταπράσινη πλευρά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο από 440 έως 550 μέτρα. Βρίσκεται στο 24ο χλμ του επαρχιακού δρόμου Άστρους- Χαράδρου – Σίταινας – Καστάνιτσας.

Η περιοχή του Δημοτικού διαμερίσματος Πλατάνου είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αφού περικλείεται σπό δάσος «Χαλέπιου πεύκης», από δάσος ελάτης, από το πανέμορφο και μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή της Κυνουρίας σπερματοφυές δρυόδασος της Σέλλας και φυσικά από κάθε λογής οπωροφόρα δένδρα (κερασιές, καστανιές, καρυδιές, ελιές, ακτινίδια κλπ).

Το όνομά του το πήρε από τα αμέτρητα και πανύψηλα πλατάνια που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την γεωγραφική του έκταση. Η οργιώδης βλάστηση που παρατηρείται στον Πλάτανο, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο «μικροκλίμα» της περιοχής – όπου επιτρέπει τη συνύπαρξη της ελιάς με τον έλατο και την πορτοκαλιά – αλλά και την αφθονία των νερών που ρέουν από τις δέκα (10) περίπου διάσπαρτες πηγές του.
Σαν του Πλατάνου το νερό
δε θα βρεις σ’άλλα μέρη
με μια γουλιά δε θές γιατρό
με δυο βρίσκεις ταίρι

Στου Πλατάνου τα στενά
στις αυλές και στα ξωκλήσια
ως την Πέρα Παναγία
φτάνει η φωνή μας

Μια φωνή που λέει ότι
πρέπει να’ρθεις ταξιδιώτη
να γνωρίσεις το χωριό μας
και να πιείς απ’το νερό μας
https://www.platanoskynourias.gr/

We are traveling to Platanos, a beautiful village in Kinouria, is build in the northeast side of Parnonas, its altitude about 440 to 550 meters. it’s located in the 24th km of Astros-Haradros-Sitaina-Kastanitsa country road.

The poem:
Like the water of Platanos
you will not find in other places
with one sip you don’t want a doctor
with two you find a match

In Platanos, the narrows
in the courtyards and in the chapels
to Pera Panagia
our voice is enough

A voice that says that
you must come as a traveler
to get to know our village
and drink from our water

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ

Ο Πλάτανος, το πανέμορφο Κυνουριακό χωριό, είναι χττισμένος στη βορειοανατολική, καταπράσινη πλευρά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο από 440 έως 550 μέτρα. Βρίσκεται στο 24ο χλμ του επαρχιακού δρόμου Άστρους- Χαράδρου – Σίταινας – Καστάνιτσας. Η περιοχή του Δημοτικού διαμερίσματος Πλατάνου είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αφού περικλείεται σπό δάσος «Χαλέπιου πεύκης», από δάσος ελάτης, από το πανέμορφο και μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή της Κυνουρίας σπερματοφυές δρυόδασος της Σέλλας και φυσικά από κάθε λογής οπωροφόρα δένδρα (κερασιές, καστανιές, καρυδιές, ελιές, ακτινίδια κλπ). Το όνομά του το πήρε από τα αμέτρητα και πανύψηλα πλατάνια που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την γεωγραφική του έκταση.

Η οργιώδης βλάστηση που παρατηρείται στον Πλάτανο, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο «μικροκλίμα» της περιοχής – όπου επιτρέπει τη συνύπαρξη της ελιάς με τον έλατο και την πορτοκαλιά – αλλά και την αφθονία των νερών που ρέουν από τις δέκα (10) περίπου διάσπαρτες πηγές του.

Σαν του Πλατάνου το νερό δε θα βρεις σ ’άλλα μέρη με μια γουλιά δε θές γιατρό με δυο βρίσκεις ταίρι

Στου Πλατάνου τα στενά στις αυλές και στα ξωκλήσια ως την Πέρα Παναγία φτάνει η φωνή μας

Μια φωνή που λέει ότι πρέπει να’ρθεις ταξιδιώτη να γνωρίσεις το χωριό μας και να πιείς απ’ το νερό μας

https://www.platanoskynourias.gr/