Ήταν καιρός, που ήθελα να ξανακάνω το ταξίδι εκεί στην Ιβηρική χερσόνησο, έτσι μαζί με άλλους τρεις φίλους το πήραμε απόφαση. Διαδρομές που θα έπρεπε να είναι διαφορετικές από τις γνωστές, δίχως να έχουμε κλείσει ξενοδοχεία, και με πολύ κέφι για χλμ. άρχισα 2 μήνες πριν, να σχηματίζω την πιθανή διαδρομή και τις εναλλακτικές σε περίπτωση βροχών κλπ.

Οι μοτοσικλέτες σε άριστη κατάσταση, έτοιμες για να οργώσουν τα βουνά, Γαλλικές Άλπεις  και Πυρηναία με κερασάκι Ατλαντικό.

 

Το ταξίδι ξεκίνησε και τα άλογα τα φορτώσαμε στο πλοίο για Ανκόνα, με πολύ καλό καιρό, το πλοίο κατάφερε να φθάσει με 2 ώρες καθυστέρηση. Καλό είναι να προμηθεύεστε από πριν τα αναλώσιμα, που πιθανόν θα χρειαστείτε κατά το ταξίδι σας, διότι οι τιμές είναι αρκετά τσιμπημένες.

Μετά την αποβίβαση μας έπρεπε να καλύψουμε τα πρώτα χλμ. γρήγορα μέχρι έξω από την Πάρμα στην Fidenza, οπότε η μοναδική μου είσοδος στην Εθνική, ήταν απαραίτητη.

Το ξενοδοχείο ηταν λίγο έξω από την πόλη σε προάστειο, με καταπληκτική κουζίνα και πρωινό, συνιστάτε ανεπιφύλακτα.

Η Fidenza διαθέτει επίσης ένα καταπληκτικό outlet store, που θα βρείτε τα πάντα σε καταπληκτικές τιμές.

Το πρωινό, μας βρίσκει πανέτοιμους να αλωνίσουμε τα χωριά έως το Cuneo, όπου θα είναι το ορμητήριο μας έως τα πρώτα Col, η Pass, στις Γαλλικές Άλπεις. Η διαδρομή μας μέσα από τα χωριουδάκια, έκανε την οδήγηση απόλαυση δίχως να μας κουράζει, ατέλειωτοι αμπελώνες, με υπέροχη άσφαλτο και ανεβοκατεβάσματα υψομετρικά.

Σε προάστειο του Cuneo ήταν το ξενοδοχείο όπου καταλήξαμε, εκεί ανακαλύψαμε τον παράδεισο της Πίτσας. Με άφθονη μπύρα βαρελίσια και η βραδιά γρήγορα κύλησε. Ο δρόμος μπροστά από το ξενοδοχείο μας, ήταν αυτός, που την επομένη θα μας οδηγούσε στο μαγικό Col De La Bonette.

Η επαρχία του Cuneo εκτείνεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Βορείου Ιταλίας και οριοθετεί τη Γαλλία προς τα δυτικά και τη νότια Λιγουρία. Οι Άλπεις, με τον ορεινό όγκο Monviso και τους λόφους Langhe, Roero και Monferrato, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, ενώ στο κέντρο του βρίσκεται ένα τεράστιο κάστρο που διέρχεται από τα ποτάμια Po και Tanarο. Τα πανέμορφα τοπία προσφέρουν μεγάλη ποικιλία: κοιλάδες με πλούσια βλάστηση, λόφους με αμπέλια που χωρίζονται μόνο από κάστρα, η άγρια ζωή εδώ είναι μοναδικής ομορφιάς.

Το φυσικό πάρκο Maritime Alps διαθέτει λίμνες υψηλού υψομέτρου που αντικατοπτρίζουν τις γύρω κορυφές με αξέχαστες εικόνες. Ποτάμια και λίμνες θα συναντούμε συνέχεια, έως τα φυσικά σύνορα με την Γαλλία.

Κυρίες και κύριοι το ταξίδι εδώ ξεκινάει στην πραγματικότητα, αφού όλα τριγύρω αλλάζουν, αφήνοντας τον κάμπο, οι ανηφορικές διαδρομές προς τα ορεινά περάσματα, ξεκίνησαν.

Το Col de la Madelaine είναι το πρώτο πάσο, με μόνο 1993 μέτρα ύψος και έχει περιληφθεί περίπου 25 φορές στο Tour της Γαλλίας. Νομίζω ότι είναι ένας ωραίος ορεινός δρόμος αλλά χωρίς τίποτα πραγματικά ιδιαίτερο, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του, είναι ότι ανοίγει νωρίς την σαιζόν, λόγω χαμηλού υψόμετρου.

Col de la Bonette: Riding through the French Alps and the highest road in Europe

Col de la Bonette: Ταξιδεύοντας στις γαλλικές Άλπεις και τον υψηλότερο δρόμο στην Ευρώπη

Εάν περάσετε με  τη μοτοσικλέτα σας κατά μήκος του Col de Bonette στις γαλλικές Άλπεις, που βρίσκεται στα γαλλικά και ιταλικά σύνορα, θα αισθανθείτε διαφορετικά, γιατί είναι διαφορετικά.   Ολόκληρη η διαδρομή από το Cuneo έως το Jausiers και από εκει στο Col de la Bonette διαρκεί 2 με 2 ½ ώρες 112 χλμ. από αλπικούς δρόμους. Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν μια μικρή παράκαμψη γύρω από από τις κορυφές των βουνών. Αυτός ο δρόμος είναι γνωστός ως Cime de la Bonnete και είναι ο υψηλότερος δρόμος στην Ευρώπη.

Οι δρόμοι των Άλπεων είναι γεμάτοι φουρκέτες κατά μήκος της κορυφής των βουνών, το Cime de la Bonette είναι ένας βράχος που αρχίζει και τελειώνει με το Col de la Bonette, είναι δε ο ψηλότερος δρόμος στην Ευρώπη σε 2.802 μέτρα σε υψόμετρο. Είναι επίσης το υψηλότερο σημείο κατά τη διάρκεια του αγώνα Tour de France.

Οι μοτοσικλετιστές θα πρέπει να σημειώσουν ότι αυτός ο δρόμος,  είναι αρκετά άγονος.

Ιδιαίτερη σημείωση, για εμένα προσωπικά, οι ποδηλάτες, οι οποίοι έχουν ψυχή, RESPECT, δηλαδή, εγώ με την μοτοσικλέτα, αισθανόμουν πολύ λίγος μπροστά τους.  Οι ποδηλάτες εδώ στην Γαλλία, νομίζω ότι είναι περισσότεροι από παντού, δεν υπήρχε ορεινό πέρασμα και να μην έβρισκες εκατοντάδες.

Αν και είναι  σύντομη, η οδήγηση του Col de Bonette στις γαλλικές Άλπεις σας υπόσχομαι ότι είναι μια θεαματική εμπειρία. Το Cime de la Bonnete επιτρέπει την υπέροχη θέα των Άλπεων προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς κυκλώνει τις κορυφές των βουνών.

Tracer