Εδώ είναι πλέον μια μοναδική και αξέχαστη εισαγωγή σε δύο από τις παλαιότερες χώρες της Ευρώπης: τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Σε 11 μέρες και δέκα νύχτες θα βουτήξουμε στην πιο νοτιοανατολική γωνιά της Ευρώπης, καθώς θα τις εξερευνήσουμε όσο μπορούμε και θα θαυμάσουμε τα αλλοδαπά λείψανα μιας κομμουνιστικής ουτοπίας που δεν έγινε ποτέ.

Βυθιστείτε στην πλούσια και συχνά τραγική ιστορία μιας χώρας που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής – μια χώρα που έχει δει την άνοδο και την πτώση τριών ιστορικών βασιλείων της Βουλγαρίας. Θα ταξιδέψουμε εδώ και θα θαυμάσουμε  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιδεολογική αρχιτεκτονική της Ανατολικής Ευρώπης.

Και όταν θαυμάζουμε τα υποτιμημένα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου- η μικρή μας ομάδα ατρόμητων μοτοσικλετιστών θα περιπλανιέται στους δρόμους και τις αγορές γραφικών παλιών πόλεων, και στην πλούσια τοπική κουζίνα θα κάνουμε γευσιγνωσία.

Koprivshtitsa

Η πόλη της Koprivshtitsa, βρίσκεται στην καρδιά της οροσειράς της Sredna Gora. Απέχει 110χλμ. Από τη Σόφια, 24χλμ. από το Πίρντοπ, 22χλμ. από το Στόρτσα και 90χλμ. από το Πλόβντιβ η Φιλιππούπολη.
Το 1952 κηρύχθηκε το μοναδικό μουσείο της πόλης και από το 1971 υπήρξε ένα αρχιτεκτονικό και ιστορικό αποθεματικό με συνολικά 388 αρχιτεκτονικά, ιστορικά, καλλιτεχνικά και εθνογραφικά μνημεία. Το 1978, αναγνωρίστηκε ως εθνικό αρχιτεκτονικό απόθεμα διεθνούς σημασίας και ως διεθνής τουριστικός προορισμός.
Ήταν εδώ που οι πρωτοβουλγάροι εγκαταστάθηκαν με τα κοπάδια τους – ανθρώπους που ήταν γνωστοί ως «Ζούπα» – και αυτό ήταν η καταγωγή της Κοπριύστης.

Shipka Pass

Ένα πέρασμα στα Βαλκανικά Βουνά της Βουλγαρίας ήταν ο τόπος των τεσσάρων ιστορικών μάχες.

Το καλοκαίρι του 1877, σε αυτό το ορεινό πέρασμα στα βαλκανικά βουνά της Βουλγαρίας, οι ρωσικές και οθωμανικές αυτοκρατορίες ήρθαν επικεφαλής σε τέσσερις σκληρές μάχες για την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας.

Μέρος του Ρωσοτουρκικού Πολέμου (1877-1878), μια από τις πιο απίστευτες στιγμές ήταν όταν 7.500 Ρώσοι και Βούλγαροι στρατιώτες έφτασαν στο έδαφός τους έναντι σχεδόν 40.000 οθωμανικών στρατευμάτων. Το σύνολο των τεσσάρων μάχες είναι συλλογικά γνωστό ως Battle of Shipka Pass.

Η διαδρομή περνάει μεταξύ των πόλεων του Γκαμπόρο και του Καζανλάκ, καταλήγει στο όρος Στάρα Πλανήνα και είναι μέρος του Φυσικού Πάρκου Bulgarka. Προς την κορυφή, σε υψόμετρο περίπου 1.190 μ. (3.904 πόδια) θα βρείτε την πόλη της Σίπκα και το κρυμμένο στολίδι της Εκκλησίας του Μνημείου της Σίβας.

Σε κοντινή απόσταση, θα έρθετε επίσης στο Memorial Shipka, ένα πέτρινο πύργο μήκους 98 ποδιών που θυμίζει εκείνους που πέθαναν κατά τη διάρκεια των πολλών μάχες στο πέρασμα. Στον πρώτο όροφο του πύργου βρίσκεται μια μαρμάρινη σαρκοφάγος με τα ερείπια ρωσικών και βουλγάρικων στρατιωτών, ενώ οι άλλοι επτά ορόφους διαθέτουν ιστορικά στρατιωτικά κειμήλια, στον τελευταίο όροφο προσφέροντας ένα πανόραμα της κορυφής, τα παλαιά πεδία μάχης – Σίμκα, Σέινοβο και Στάρα Ζαγόρα.

Το μνημείο είναι ένα από τα 26 μνημεία στο Μουσείο του Εθνικού Πάρκου Σκίκα στην κορυφή της Σίπκα, όπου θα βρείτε επίσης αναμνήσεις μάχης όπως dugouts και κανόνια. Ένα χάλκινο λιοντάρι φρουρεί την είσοδο του μνημείου που οδηγεί σε 890 πέτρινα σκαλοπάτια. Η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία, το βουλγαρικό Οπάλχεντς και το Φινλανδικό Σύνταγμα Φρουράς ήταν όλα μέρος του στρατού της Ρωσικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του γνωστού και ως «Πολέμου της Απελευθέρωσης» (για όλους εκτός της Φινλανδίας). Περικυκλωμένος από στρατεύματα της ρωσικής αυτοκρατορίας, ο οθωμανικός στρατός παραδόθηκε στο τέλος της τέταρτης μάχης.

Από το πέρασμα της Shipka το απόγευμα, θα επισκεφθούμε το Μνημείο του Μπουζλουτζζά: μια αξιοσημείωτη συγκεκριμένη κατασκευή σχεδιασμένη με τη μορφή ενός ιπτάμενου δίσκου, κάποτε ένα πλούσιο μνημειακό μουσείο, αλλά τώρα εγκαταλείφθηκε στα στοιχειά της φύσης. Θα μάθουμε για την πολύπλοκη ιστορία του μνημείου, τους λόγους της τρέχουσας παρακμής του, καθώς και για νέες εξελίξεις προς ένα πιθανό σχέδιο διατήρησης.

Στο τέλος μιας ημέρας γεμάτης εντυπωσιακά αξιοθέατα, θα φτάσουμε στο Πλόβντιβ, όπου θα εγκατασταθούμε στο άνετο ξενοδοχείο μας για δείπνο και ένα ποτό.