Οι παρακάτω οδηγίες ισχύουν για τα σφυρήλατα σκεύη και τις ατσάλινες πλάκες.
(Δεν ισχύουν για τα μαντεμένια ή τα μαντεμένια εμαγιέ.)

Πριν την πρώτη χρήση (σημαντικό!)
Αφήστε το νέο σας σφυρήλατο τηγάνι για 10-15 λεπτά σε ζεστό νερό μαζί με απορρυπαντικό πιάτων. Μην χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό πλυντηρίου, γιατί είναι πολύ διαβρωτικό!
Ξεπλύνετε το με φρέσκο νερό και μια βούρτσα για τα πιάτα (όχι συρματόβουρτσα).
Σκουπίστε το και αφήστε το να στεγνώσει καλά.
Βάλτε το τηγάνι πάνω στο μάτι σε μέτρια φωτιά και απλώστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λινέλαιο). Μην χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο για τη διαδικασία αυτή.
Ρίξτε 2 κουταλιές αλάτι.
Αυξήστε τη θερμοκρασία στο μέγιστο και ανακατώστε το με το λάδι ώστε να πάει παντού. Σιγά σιγά θα δείτε ότι ο πάτος του τηγανιού αρχίζει να σκουραίνει σε διάφορα μέρη δημιουργώντας έτσι τη φυσική πατίνα που θέλουμε.
Αδειάστε το τηγάνι και αφήστε το να κρυώσει φυσιολογικά.
Αφού κρυώσει ξεπλύνετε το με τρεχούμενο ζεστό νερό και αφαιρέστε πιθανά υπολείμματα από το λάδι και το αλάτι.
Σκουπίστε το και αφήστε το να στεγνώσει καλά.
Με ένα χαρτί κουζίνας περάστε το μέσα-έξω με ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λινέλαιο) ή με την ειδική κρέμα συντήρησης της Petromax.
Το τηγάνι σας τώρα είναι έτοιμο για χρήση.
Τις πρώτες 3-4 φορές που θα χρησιμοποιήσετε το νέο σας σκεύος αποφύγετε να μαγειρέψετε όξινα φαγητά. Οι τομάτες, το κρασί, το ξύδι, τα εσπεριδοειδή, τα φασόλια, ο αρακάς και αρκετές έτοιμες σάλτσες είναι μερικά από τα υλικά που πρέπει να αποφύγετε για τα πρώτα 4-5 μαγειρέματα.

Επίσης, κατά τις πρώτες χρήσεις χρησιμοποιείτε λίγο περισσότερο λάδι από ότι συνήθως για να επιταχύνετε τη δημιουργία ανθεκτικής πατίνας.

https://www.mantemi.gr/blog/odhgies-xrhshs-katharismou-kai-synthrhshs-sfyrhlaton-skeyon/